Dokumentarni filmovi koji će vam promeniti pogled na… sve

Posted on: 18 04 2022

U poslednjih nekoliko godina snimljeni su brojni dokumentarni filmovi koji se bave tematikom današnjeg načina ishrane, pre svega prekomernim trošenjem resursa planete. Bilo da je reč o industriji mlečnih proizvoda ili ulovu ribe, zajedničko im je da se prehrambena industrija sasvim neodgovorno odnosi prema ograničenim prirodnim bogatstvima; uostalom, pogledajte sami.

The Game Changers

– u ovom filmu Džejms Kamerun, Arnold Švarceneger, Luis Hamilton i Novak Đoković, između ostalih, daju svoje viđenje koliko snaga potiče od proteina iz mesa. Ili ne.
pogledajte ovde

Milked

– dobitnik brojnih nagrada, dokumentarni film o industriji mleka na Novom Zelandu, koja „muze“ prirodne resurse do iscrpljivanja.
pogledajte ovde

What the health

– iznenađujući istraživački dokumentarac, dostupan na Netflix-u, obrađuje relaciju krupnog biznisa i zdravlja čitave ljudske populacije koja je po pravilu povezana sa koruptivnim radnjama.

Seaspiracy

– šta se dešava u morima i kako smo došli do toga da je ribolov zbrisao 90% svetske populacije krupnih riba, da proizvodi 70% plastičnog otpada u okeanima i da proizvodi jednaku količinu CO2 kao i avio industrija. Može se pogledati na Netflix-u.

Dominion

– dokumentarni film o zloupotrebi životinjskih vrsta, snimljen skrivenim kamerama i dronovima.
pogledajte ovde