G-BOMBS – skraćenica za 6 najzdravijih namirnica

Posted on: 08 07 2022

Dr. Joel Fuhrman, lekar i ekspert za ishranu sa sajta FoodRevolution.org smatra da su ove namirnice najzdravije, da pojačavaju imunitet i da su ključne u borbi protiv bolesti. Saznajte zašto u članku koji sledi.

G-BOMBS su akronim (skraćenica) kako bismo lakše zapamtili namirnice koje najpozitivnije utiču na ljudsko zdravlje. Ove namirnice bi trebalo jesti svakoga dana, i one bi trebalo da čine značajan deo vašeg plana ishrane. Efikasne su u prevenciji hroničnih bolesti i daju podršku našem telu kako bi bilo zdravo i dugovečno.

G označava Greens (zelene biljke)

Sirove lisnate biljke sadrže samo oko 200 kalorija na kilogram težine, i prosto kipe od nutritivno vrednih sastojaka. Sadrže sastojke koji čuvaju krvne sudove i povezane su sa smanjenim rizikom od dijabetesa. One su i odlično sredstvo za mršavljenje, i mogu biti konzumirane u doslovno neograničenim količinama.

Lisnate zelene biljke sadrže najveći procenat nutritijenata od svih namirnica. Bogate su vrednim fitohemikalijama i antioksidansima. Takođe su bogate folatima (prirodnim oblikom folne kiseline), kalcijumom i sadrže male količine omega 3 masnih kiselina. Biljke kao što su brokoli, kupus, kelj imaju jedinstveni hemijski sastav i kada se njihovi ćelijski zidove slome usled žvakanja ili blendiranja, hemijska reakcija konvertuje glukozinolate u izotiocijanate (ITC) – supstance koji imaju dijapazon snažnih anti-kancerogenih efekata. Različiti ITC mogu delovati u različitim delovima ćelije i na različite molekule pa imaju kombinovani efekat u odstranjivanju kancerogenih supstanci, smanjivanju zapaljenskih procesa, neutralisanju oksidativnog stresa, sprečavanju angiogeneze (procesa u kome tumorske ćelije obezbeđuju snabdevanje krvlju) i eliminaciji tumorskih ćelija.

Image credit: Shutterstock

B znači BEANS (mahunarke)

Mahunarke i ostali legumi su moćan izvor superiorne prehrane za ljudski organizam, i izvor ugljenih hidrata najgušće napakovan vrednim nutritivnim sastojcima. Oni imaju ulogu u sprečavanju dijabetesa ali i smanjivanju telesne težine zahvaljujući činjenici da se sporo vare i time stabilizuju nivoe šećera u krvi, što pomaže u sprečavanju nagle potrebe za hranom. Takođe sadrže rastvorljiva biljna vlakna, što utiče na snižavanje holesterola.

Mahunarke su jedinstvene po njihovom visokom nivou vlakana i rezistentnog skroba, ugljenih hidrata koji ne podležu uticaju enzima varenja. To ne samo da smanjuje broj kalorija koji se absorbuje iz mahunarki, već predstavlja odličnu „hranu“ korisnih crevnih bakterija koje ih pretvaraju u masne kiseline koje sprečavaju razvoj kolorektalnih ali i nekih drugih vrsta kancera (raka usne duplje, jednjaka, želuca i bubrega).

Image credit: Shutterstock

O znači ONIONS (razne vrste luka)

Familija lukova ima pozitivan uticaj na zdravlje kardiovaskularnog i imunog sistema, kao i protiv-dijabetsko i protiv-kancerogeno dejistvo. Pripadnici ove vrste povrća (crni, crveni, ljubičasti i beli luk, praziluk, sremuš) sadrže visoke koncentracije korisnih flavonoidnih antioksidanasa, najviše kvercentina, dok crveni luk uz to sadrži i 25 različitih antocijanina, koji se vekovima koristi u biljnoj medicini. Kvercentin usporava razvoj tumora i njegovo širenje i dovodi do odumiranja tumorskih ćelija u ćelijama kolorektalnog tumora. Flavonoidni antioksidanti imaju anti-zapaljenski efekat.

Image credit: Shutterstock

M znači MUSHROOMS (pečurke)

Redovna konzumacija pečuraka dovodi se u vezu sa smanjenim rizikom od raka dojke, želuca i debelog creva. U nedavnoj kineskoj studiji, žene koje su jele najmanje 10 grama pečuraka dnevno imale su 64% smanjeni rizik od dobijanja raka dojke. Neke pečurke imaju izraženiji anti-zapaljenski efekat, druge više stimulišu rad imunog sistema i smanjuju oštećenja DNK, dok treće usporavaju razvoj kanceroznih ćelija. One sadrže inhibitore aromataze koja može dovesti do blokade proizvodnje estrogena. Ova komponenta se smatra odgovornom za preventivni efekat pečuraka na pojavu raka dojke, a čak i najrasprostranjenije vrste pečuraka je sadrže.

Image credit: Shutterstock

B znači BERRIES (bobičasto ili šumsko voće)

Borovnice, jagode i kupine smatraju se super-hranom. Prirodno slatke i sočne, one imaju mali procenat šećera i visok sadržaj nutrijenata. Njihove žive boje znače da su pune antioksidanata, uključujući flavonoide. Bobičasto voće (naš pojam se donekle razlikuje od engleskog, jer oni tim terminom označavaju svo voće koje se završava na -berry) predstavlja namirnice sa najvećim antioksidativnim potencijalom na svetu. Smatra se da smanjuju rizik od kancera, dijabetesa, kao i demencije, budući da poboljšavaju i motoričku koordinaciju i pamćenje.

Image credit: Shutterstock

S znači SEEDS (semenke i orašasto voće)

Semenke i orašasti plodovi sadrže zdrave masti i bogati su mikronutritijentima poput fitosterola, minerala i antioksidanata. Brojne studije dokazale su značaj orašastih plodova za zdravlje kardiovaskularnog sistema, a značajni su u prevenciji dijabetesa i održavanju optimalne telesne težine. Semenke su čak bogatije proteinima i mineralima u tragovima nego što su orašasti plodovi. Seme suncokreta je posebno bogato proteinima i mineralima. Seme bundeve (golica) bogato je gvožđem i kalcijumom, i dobar je izvor gvožđa. Susam ima najveću koncentraciju kalcijuma od svih prehrambenih namirnica, i sadrži velike količine vitamina E. Crni susam je naročito bogat antioksidantima.

Image credit: Shutterstock

izvor: https://foodrevolution.org/blog/gbombs-healthiest-foods/

Komentar F&P

Sve pomenute namirnice nalaze se u našim proizvodima:

Zelene biljke – pita od spanaća, birjani, kremasta pasta
Mahunarke – čili, birjani
Lukovi – pita od spanaća, birjani, čili
Pečurke – pita od pečuraka
Bobičasto voće – kaša od borovnica
Semenke i orašasti plodovi – kaša od čokolade, kaša od borovnice, pita od pečuraka, pita od spanaća, birjani, kremasta pasta